Annonsørinnhold fra Fagskolen i Østfold

Hva er dette?

ETTERTRAKTET: På bestilling fra arbeidslivet har Fagskolen i Østfold startet opp to nye linjer med nett- og samlingsbaserte studier. 
ETTERTRAKTET: På bestilling fra arbeidslivet har Fagskolen i Østfold startet opp to nye linjer med nett- og samlingsbaserte studier.  Foto: Christine Heim

To nye linjer for helsefagarbeidere: – Det er helt fantastisk at vi kan tilby dette gratis for studentene!

Fagskolen i Østfold har nå opprettet to nye linjer for helsefagarbeidere på bestilling fra arbeidslivet. – Det er et stort behov for denne typen kompetanse.

Annonsørinnhold fra Fagskolen i Østfold

– Kompetanseøkning er viktig! Ved å øke kompetansen til helsefagarbeidere vil de oppleve en bedre hverdag med økt mestring og klare å stå i fremtidens utfordringer, sier Pia Thomassen, prosjektmedarbeider i Fagskolen i Østfold.

Hun forteller om den ene av de to nye linjene som starter opp nå, "Observasjon- og vurderingskompetanse".

– Dette studiet er delt opp i seks moduler der hver modul gir 10 studiepoeng. Studentene kan selv velge å ta en modul, eller fullføre hele utdanningen og få en fagskolegrad, forklarer hun.

Vil forhindre komplikasjoner og død

Opptaket skjer fortløpende med 30 studieplasser, og første modul starter allerede i mars i år. Målet med studiet er å ruste helsefagarbeidere til å gjøre målinger og oppdage forverring av tilstand tidlig. På den måten kan man forhindre komplikasjoner og i verste fall død. 

PRAKTISK OG YRKESRETTA: Under studieforløpet skal man ha praksis, og man vil fokusere på områdene der arbeidslivet har etterspurt kompetanse hos helsefagarbeidere. Pia Thomassen (t.v) og Gry Ulvedalen viser frem noe av utstyret som finnes i klasserommet.

"Bestillingen" fra arbeidslivet har kommet frem gjennom en rekke kartlegginger gjort i grupper. Planleder Anne Grethe Skjelbred fra Fagskolen i Østfold har gjort en fantastisk innsats i arbeidet med å utvikle studiet i samarbeid med Delta, Fagforbundet, Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester, Indre Østfold kommune, Sarpsborg kommune og studentrepresentanter.

De seks modulene i kurset består av observasjons- og vurderingskompetanse, kronisk sykdom, demens, velferdsteknologi, smittevern og hygiene, og til slutt hverdagsrehabilitering.

– Behovet for denne kompetansen er stort. Man søker lokalt på våre sider, og opptaket har allerede begynt, så det er førstemann til mølla, smiler Pia og legger til:

– Dette er en pilot vi kjører ut, så tiden vil vise om vi kan fortsette å tilby dette studiet. Det gjelder å benytte seg av sjansen.

Les mer om studiet og søk her!

Vil øke kompetansen innen kirurgiske virksomheter

Gry Ulvedalen kan fortelle at det er mange som har tatt kontakt med skolen og vist interesse for studiene. Det andre studiet som er nytt på lista er "Kirurgisk virksomhet". 

Ønsket er å gjøre helsefagarbeidere bedre rusta til å jobbe med kirurgiske pasienter.

– Studiet er i hovedsak rettet mot sykehus, men også mot helsehus og legekontorer med kirurgi, forteller Gry.

– Jeg har jobbet på kirurgien på sykehuset tidligere, og jeg vil si at det er helsefagarbeiderne som er grunnpilarene når sykepleierne er ute på visitt. Da er det kjempenyttig å bygge på kompetansen, skyter Pia inn.

GRATIS: De nye studiene ved Fagskolen i Østfold er gratis for studentene takket være støtte skolen har fått. Gry Ulvedalen (t.h) er klar i sin tale: – Det er helt fantastisk at vi kan tilby dette!

Studiet er lagt ut på samordna opptak, og har vært ute på nasjonal høring. Det førte til noen justeringer for å sikre enda bedre kvalitet.

– Vi har gjort justeringer etter tilbakemeldinger som har kommet inn etter høringen. Blant annet kuttet vi ned fra fem til tre emner for å kunne gå dypere ned i emnene. Det vil bli et veldig grundig studie, sier Gry.

Studiet er utviklet i samarbeid mellom Sykehuset Østfold og Fagforbundet, og er i følge Fagskolen designet "på bestilling" fra arbeidslivet, i likhet med den andre nye studieretningen.

Les mer om studiet her!

Og prisen for det hele er null kroner.

– Det er helt fantastisk at vi kan tilby dette til studentene! Absolutt noe helsefagarbeidere og arbeidsgivere bør se nytteverdien av, avslutter Gry.

Del artikkelen på Facebook