Annonsørinnhold fra Elvia

Hva er dette?
Foto: Elvia

Tips og råd til trygg utebelysning i julen

Visst er det koselig med utebelysning, og da kanskje særlig når det er jul. Det er lite som skaper så god julestemning som snødekte gater med opplyste og julepyntede hus og hager. Kanskje er det barndomsminnene som dukker opp.

Annonsørinnhold fra

Men hvis du skal pynte utendørs med stemningsfull utebelysning, enten det er noen få lys i hekken eller en omfattende lysdekorasjon på huset, er det flere ting du bør tenke over før du setter støpselet i kontakten og tenner lysene.

Julelys og ledninger må være ment for utendørs bruk

Det kan være både kaldt og vått i desember, og det er derfor viktig at både lys, ledninger og skjøteledninger er godkjent for utendørs bruk. For å være helt sikker på dette bør du kjøpe det du trenger i en faghandel for elektriske artikler. Produkter som er godkjent for utendørs bruk skal være CE-merket og vanntette. Skjøteledninger til utendørs bruk er som oftest farget sorte, men de kan også i noen tilfeller være røde eller oransje.

Ledninger og skjøteledninger til julebelysning ute skal kun kobles til en godkjent utvendig stikkontakt, som bør ha et lokk eller deksel og være merket med IP44 eller høyre. Kontakten bør monteres slik at den er minst mulig utsatt for vær og vind. Dette for å hindre at vann eller fuktighet trenger inn i strømførende elementer og lager jordfeil eller varmgang.

Det er også viktig at utebelysningen er merket med IP44 eller høyere, og at den aldri kobles til en stikkontakt inne. Vær oppmerksom på at ulike regler gjelder i ulike land, så hvis du har kjøpt utebelysning på nettet eller i utlandet er det ikke sikkert at den er godkjent for utendørs bruk i Norge.

Har du utendørs julebelysning fra før, bør du sjekke lys, ledninger og skjøteledninger for eventuelle skader eller feil. Hvis lysene lyser ujevnt, eller lyspærer og ledninger blir veldig varme, er det et tegn på at noe er galt. Du bør da kaste utstyret eller få det undersøkt av fagfolk.

Bruk aldri en skjøteledning som er ment for innendørs bruk ute, da det kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og i verste fall brann.

Seriekoblede skjøteledninger er ikke smart

Så langt det går er det aller beste å unngå å bruke skjøteledninger ute. Dette fordi skjøteledninger er ment som en midlertidig løsning, da de blant annet er lettere å overbelaste. Dette gjelder også når du bruker skjøteledninger inne.

Trekk heller aldri ledninger eller skjøteledninger ut av vinduer eller dører, så de lett kan komme i klem og bli skadet. En skadet ledning er brannfarlig og kan fort ødelegge hele julestemningen.

Bruk LED-belysning ute

Har julebelysningen din mange lyspærer, er det viktig at du sjekker om det elektriske anlegget ditt er riktig dimensjonert. Mange pærer og mange watt krever mer strøm. Det vil derfor lønne seg å bruke LED-pærer i utebelysningen. LED-pærer trekker mindre strøm og blir ikke like varme som andre lyspærer.

Derfor egner LED-pærer seg også til juledekorasjonene inne. Her kan du lese 10 tips til et elsikkert hjem.

Del artikkelen på Facebook