Annonsørinnhold fra

Hva er dette?

 
 

Slik får du garantert fyr i peisen

Sot og røyk er ofte resultatet av gal opptenning i moderne peisovner. Nå viser det seg at 2 av 3 nordmenn som har en peis tenner opp feil.

Annonsørinnhold fra Ildstedet Tromsø

Alle som har vasket sot av glasset vet hvor irriterende det kan være. Like irriterende er det å bruke fyrstikk etter fyrstikk uten å få fyr. Moderne peisovner trenger mer trekk i opptenningsfasen enn gamle ovner. Dermed er gamlemåten å tenne opp på lite effektiv. I tillegg til å sote fører den hjelpeløse opptenningen til at det danner seg svevestøv, som kommer ut av pipen, eller i verste fall inn i stuen. Det mest effektive og miljøvennlige er å tenne fra toppen.

1. Bygg bålet riktig

 

Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. En huskeregel er at tørr ved veier lite og har dype sprekker. Slår du to kubber mot hverandre skal det låte som når et balltre treffer en ball.

Bruker du fuktig ved (med mer enn 20% fuktighet), blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger så store.

2. Tenn fra toppen

 

Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

3. Sørg for å ha nok luft

Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som dra luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Sett gjerne døren på gløtt i opp til 5 minutter til det brenner godt. Først når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, reguleres ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme.

Bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

 

2 av 3 fyrer feil

Sot og røyk er ofte resultatet av gal opptenning i moderne peisovner. Nå viser det seg at 2 av 3 nordmenn som har en peis tenner opp feil.

Alle som har vasket sot av glasset vet hvor irriterende det kan være. Like irriterende er det å bruke fyrstikk etter fyrstikk uten å få fyr.

Moderne peisovner trenger mer trekk i opptenningsfasen enn gamle ovner. Dermed er gamlemåten å tenne opp på lite effektiv. I tillegg til å sote fører den hjelpeløse opptenningen til at det danner seg svevestøv, som kommer ut av pipen, eller i verste fall inn i stuen.

Det mest effektive og miljøvennlige er å tenne fra toppen.

Nyttige tips til kjøp av ny vedovn

Det er en del ting som kan være lurt å ha med seg når en skal kjøpe ny peis.

• Hvor stort areal skal varmes opp?

• Hva slags pipe har du? Eller ønsker du deg stålpipe?

• Har du brannmur, ta mål med til butikken.

• Ta med bilder til butikken for å vise hvordan det ser ut der peisovnen skal stå.

Vi kommer gjerne på befaring og hjelper deg med å finne riktig ovn til ditt hus. Vi har egne montører gjør ovnen helt klar til bruk. 

Montørene våre er alltid beredt og klargjør ovnen til bruk.

Ildstedet Tromsø

Del artikkelen på Facebook