Annonsørinnhold fra Tysklands Nasjonale Turistkontor

Hva er dette?

Reisebloggere: Derfor falt vi for Lübeck

Lübeck går litt under radaren når det planlegges ferie i Tyskland. Men Schleswig-Holsteins nest største by har masse å by på både når det gjelder kultur og ganefryd.

Annonsørinnhold fra

I Østersjøen, slett ikke langt fra Skandinavia, finner du Lübeck. Den gamle Hansabyen har nok ikke vært blant turistenes store reiseønsker. Det var den i hvert fall ikke hos Rebecca og Kris, men deres lave forventninger ble gjort til skamme.

Les mer om Tyskland som ferieland her.

- Ærlig talt, våre forventninger var lave, men de ble heldigvis fort gjort til skamme. Det viste seg at Lübeck er en utrolig sjarmerende by, full av kulturelle opplevelser, god mat og spennende historie, forteller Rebecca Line som har reisebloggen Opdagelse.dk. sammen med kjæresten Kris Kristiansen.

Tre ting du må oppleve i Lübeck

Rebeccas anbefalinger når du skal se viktige severdigheter, er å ta bena fatt for så å hvile føttene og få litt godt i magen underveis.

1.Gå på oppdagelsestur i de vakre bakgatene, f.eks. Dunkelgründer Gang, Hellgrüner gang og Engelsgrube.

2. Opplev de spesielle spisestedene som Schiffergesellschaft, Leo’s Juice og Burger og Kartoffelkeller. Sistnevnte sted viser hvor alsidig potet kan tilberedes, den inngår i alle rettene.

3. Lübeck er kjent for sin marsipan hos Niederegger, som du finner på Breite Strasse. Her er det blitt lagd marsipan siden 1806, så hvis det er ditt favorittgodteri, er du kommet til rett sted.

 De kulturelle opplevelsene tar utgangspunkt i at Lübeck har fostret mange tungvektere innen kultur – som forfatterne Thomas Mann og Gunther Grass, hvis verker ”Buddenbrook” og ”Blikktrommen” forlengst har fått klassikerstatus.

Les mer om Tysklands Nasjonale Turistkontor her.

Her ses det Buddenbrookhus i Lübeck, Familiehistorien til Buddenbrook-familien er blitt en literarisk klassiker. Source: www.anibaltrejo.com Foto: Anibal Trejo

- Vi synes byen gir opplevelser som appellerer til kulturinteresserte. Lübeck har flere museer og rike tradisjoner som vitner om dens betydning som en av Nordeuropas mest velstående handelsbyer. Du kan også besøke de fem store kirkene. Da kan du bl.a. nyte byens beste utsikt fra St. Petri Kirche, forteller Rebecca Line.

Tre gode kulturopplevelser i Lübeck

Hvis gode spisesteder skal nytes sammen med kulturtilbud, så følg disse anbefalingene fra Rebecca:

1. Hansamuseet er spesielt viktig hvis du ønsker innblikk i byens historie som Hansastad. Det var denne statusen som bidro til Lübecks oppblomstring.

2. Ta en selfie foran Holstentor. Dette er en av de mest ikoniske byggverkene i Lübeck – og også en av byens best bevarte byporter. Du kan gå innenfor – på oppdagelsesferd i et byhistorisk museum.

3. Gå på museum-speeddating og opplev Buddenbrook House, Willy-Brandt-House. Günter Grass House og Museum Behnhaus Drägerhaus.

Rik på historie og marsipan

For historisk interesserte er det også mye å oppleve. Byen har eksistert siden 1100-tallet og har følgelig en rik historie som gjør det verdt å gå på oppdagelsesferd i sentrum.

- Vi nøt å traske rundt i den gamle bydelen, som ligger på den sentrale øya, omgitt av elven Trave. Her må man gå inn i de vakre bakgårdene for virkelig å kunne nyte arkitekturen. Lübeck er full av gamle, vel bevarte bygninger som stammer helt fra middelalderen. Faktum er: Du finner mer enn 1300 av disse bygningene spredt rundt i den gamle bydelen, forteller Rebecca Line.

 Lübecks status som handelsby gjorde at det var kontakt til andre deler av verden og fremmede kulturer. Slik kom det en vare til byen, trolig fra Midtøsten, som ble spesielt populær.

 Gå på oppdagelsestur i de små gater som minner fortsatt om middelalderen. Lübeck: Füchtingshof. Source: LTM. Foto: Bernd Schmidt.  Se mer her.

Ethvert godt måltid avsluttes som regel med noe søtt. Slik kan du også avslutte reisen din til Lübeck. Byen er nemlig kjent for sin marsipan: Lübecker Marsipan har vært synonymt med Lübeck siden 1800-tallet.

Etter parets tur til Lübeck har de overveid å reise dit igjen, så fort anledningen byr seg. Det må bli for å oppleve den magiske stemningen på Lübecks berømte julemarked, som snart er 400 år gammelt. Her finnes alt hva et (jule)hjerte kan begjære – særlig av det spiselige slaget.

Lübeck er kjent for sitt store marcipan-utvalg. Er du en marcipan-elsker, så er Lübeck stedet for deg. Source: www.anibaltrejo.com Foto: Anibal Trejo

- Vi har allerede snakket om å ta en oval weekend der for å gå på julemarkedet og slentre rundt i byens gater, avslutter Rebecca Line.

Her får du flere tips til din neste Tyskland-ferie.

Del artikkelen på Facebook