Annonsørinnhold fra SpareBank 1 BV

Hva er dette?

Møbelsnekkerne som tok sats og ble størst i Vestfold

Lien og Lian lekte med tanken om egen bedrift. Så «gønnet» de på. Nå har de 11 ansatte og satser på fremtiden - og de unge talentene.

Annonsørinnhold fra

- Mange tror at møbelsnekkerbransjen er døende. At alt produseres i utlandet. Det stemmer ikke. Torbjørn Lian, daglig leder hos Lien & Lian, drar på smilet. Øyne lyser og smilerynkene avslører noen år i bransjen. 

Prosjektleder Knut Andreas Lien nikker enig. Det har vært nok å gjøre de siste årene. Det har vært en reise med oppturer og nedturer. 

De to makkerne eier Møbelsnekkerne Lien & Lian. Navnene klinger godt side om side, selv om det var tilfeldigheter som førte dem sammen.  Møbelsnekkerfirmaet på Barkåker er i dag størst i Vestfold på spesialinnredning. 

Lien og Lian er opptatt av godt håndverk og funksjonalitet. Her er det et spesialbestilt bord som lages for hånd.

- Banken har vært en god hjelp for oss på denne reisen. Om det er investeringer eller noe som skjærer seg, så er en trygg og lokal bank godt å ha, understreker Lian. 

Han smiler mot Heidi Grøstad, bedriftsrådgiver for SpareBank 1 BV. Hun er deres faste rådgiver og er selv født og oppvokst «oppi lia» på en gård i nabolaget.

- Det har vært utrolig spennende å se hva dere har fått til og hvordan dere har utviklet dere, sier Grøstad og smiler tilbake. 

Les om alle fordelene ved å bli bedriftskunde hos SpareBank 1 BV

Viser omsorg for de ansatte

Møbelsnekkerne Lien & Lian har vokst siden oppstarten i 2012. Veien har ikke vært helt knirkefri, men med en lokal og engasjert bank i ryggen tar de fatt på å utvide og satse for fremtiden. 

På sju år har de gått fra tre til 11 ansatte og bygd større lokaler. De også veldig stolte av å føre gode håndverkstradisjoner videre som lærlingbedrift. 

Jarl Sverre var lærling hos Lien & Lian. I dag er han fast ansatt. Han er takknemlig for at bedriften satset på han da han gikk gjennom en tøff periode.

- Det er helt fantastisk å jobbe her. Jeg trives og lederne er rettferdige, sier Jarl Sverre Gran Johansen. 21-åringen startet som lærling for noen år tilbake. I dag er han fast ansatt. Men det var på nære nippet at han mistet plassen sin som lærling. 

- Jeg slet med konsentrasjonen og klarte ikke helt å få med meg oppgavene jeg var satt til. Jeg hadde en tøff periode i livet. Da Torbjørn og Knut Andreas fant ut hva jeg gikk gjennom, ga de meg en sjanse. Det er jeg takknemlig for, forteller Gran Johansen. Han har ADD, men med riktig medisinering tar han fatt på alle oppgaver med glans. 

- Det handler om å vise omsorg for de som er her. Er det noen som kan få de unge frem i denne bransjen, så skal det være oss, forteller Lian bestemt. Han slår nesten i bordet. Engasjementet for lærlinger er stort. Jarl Sverre tok fagbrev og er i dag ansatt som fagarbeider. 

- Akkurat nå vil jeg ikke drive med noe annet eller være noe annet sted, sier den unge mannen selv og lar hånden gli over et spesiallaget bord, som han møysommelig pusser for hånd.  

Møbelsnekker med morsmelken

Det lukter godt av tre inne i lokalene. Lyden av hamring og skjæring omkranser de ansatte som forvandler treverk til innredning og møbler av høy kvalitet. Er det i tre, så kan Lien & Lian forvandle det til noe som passer inn i etterhvert hjem. Her lager de alt fra garderobeløsninger til kjøkken og møbler. 

- Knut Andreas her er jo vokst opp i flishaugen, sier Lian og peker på nabomannen. Det humres godt rundt bordet. 

- Joda, både farfar og pappa var møbelsnekkere. Mamma er rosemaler. Jeg kjørte trehjulsykkel på pappas fabrikk, hadde sommerjobb der og ble kjapt satt i arbeid, sier Lien på sin særegne rogalandsdialekt.  

Tilfeldigheter gjorde at karene med to likeklingende etternavn fant hverandre. Lien var nyutdannet og møtte Lian på jobb. Rogalendingen hadde fulgt sin kjære til Østlandet og bosatt seg på Nøtterøy. 

Lian har det han selv kaller en mer «brokete» bakgrunn. Han forteller om sveiseren, som ble skogsarbeider, men på grunn av skade måtte omskoleres til instruktør og selger av skogsutstyr - og dermed ble møbelsnekker. Men uten denne historien, så hadde det kanskje ikke blitt noe Lien & Lian.

Kjemien stemte og de begge begynte å leke med tanken om å starte noe eget.  Så «gønnet» de på, som de sier selv. 

Knut Andreas Lien (t.v) og Torbjørn Lian syns det er viktig med en lokal bank som tar seg tid til dem. Her med deres bedriftsrådgiver Heidi Grøstad fra SpareBank 1 BV.

- Banken er god å ha

Det første året ble uhorvelig tøft. Midt i oppstarten fikk Lien tvillinger, som krever sitt. Det var jobb døgnet rundt - om det var som bleieskiftarbeider eller å stable Lien & Lian på bena.

- Fy fader, så mye penger vi skulle investere da vi startet opp, sier Lian og gnir seg i øynene.

- Jeg tror ikke jeg sov det første halve året, supplerer Lien. 

Hadde vi ikke hatt SpareBank 1 BV,  kunne det vært kroken på døren

Lien og Lian er hovedeiere med en deleier som har 8 prosent av bedriften. I starten var de kun tre personer som skulle få bedriften på fote, men så ble bestillingene flere og større. 

- Vi har de dyktigste folkene og er alltid løsningsorienterte. Jeg tror det er derfor vi ikke har brukt én krone på markedsføring. Vi har fått jobber på grunn av nettverk og jungeltelegrafen. Tenk, det først året tjente vi penger,  forteller Lien. 


Inne på lakkererverkstedet er alt på sin skjønneste plass. Systemer og orden, «muss sein» - både i verkstedet og med egen økonomi, er viktig for å skape fremdrift i bedriften.

Inne på lakkererverkstedet er alt på sin skjønneste plass. Systemer og orden, «muss sein» - både i verkstedet og med egen økonomi, er viktig for å skape fremdrift i bedriften.

Den første kunden var et teater i Oslo som trengte spesiallagde innredninger. Så kom en annen stor innredningsjobb i Vestfold og ballen rullet i vei. Oppdragene kommer fra nærmiljøet, Osloregionen og stadig større deler av landet. 

- Vi var så høyt oppe det første året. Resultatet ble bra pluss på bunnlinjen. Det å starte en bedrift er «piece of cake», tenkte vi da, Nedturen ble ekstra tung i 2013. Vi gikk tom for penger og gikk i minus. Det var beintøft. Men vi er jo gode på håndverk - ikke regnskap. Her trengte vi hjelp, forteller Lian. Minus ble snudd til pluss og siden har bedriften kjørt med positive tall. 

Ønsker et personlig forhold til banken

- Regnskap og økonomi er rett og slett et eget fag. Det er bra å ha folk rundt seg som kan det. Da kan våre kunder konsentrere seg om tingene de er gode på, påpeker Grøstad. 

Heidi Grøstad er bedriftsrådgiver i SpareBank 1 BV og er fra Barkåker. Hun ser verdien av at banken og bedriftene jobber tett sammen i hverdagen. Det er da man finner de gode, tilpassede løsningene for enhver bedrift. 

I SpareBank 1 BV har Lien & Lien samlet flere tjenester. Der har de sin daglige bank, pensjon, personforsikring og leasing.

Lien & Lian byttet bank i 2018. Banken de tidligere brukte ble mer sentralisert. Når all kommunikasjonen ble digital, opplevde de at det ble vanskeligere å få den hjelpen de hadde behov for. 

- Varmen i samfunnet skjer ikke over natten. Det er lettere å finne en løsning om vi er i samme rom enn over en chat på nettet, forteller Lian. Han forteller at valget ble lett da han så hvor dedikert SpareBank 1 BV var overfor de små, lokale bedriftene.

- Det er viktig at vi føler oss sett. Når Heidi kommer på besøk, kan vi finne løsninger og muligheter over bordet, understreker Lien. 

Kan vi hjelpe deg og din bedrift? Les mer om våre tjenester

- Kunne vært kroken på døren

Lien og Lian har selv kjent på kroppen at banken er en trygghet. Da en kunde ikke betalte et betydelig beløp til avtalt tid, måtte de be banken om økt kreditt. 

- Hadde vi ikke hatt SpareBank 1 BV, som lokal, engasjert bank, så kunne det vært kroken på døren. Men vi fikk lån og fikk tilbakebetalt. Banken bidro til at vi kom oss videre. Vi føler at de ser på oss som en viktig kunde, sier de to medeierne. 

- Vi har mange forskjellige bedrifter som kunder. Ingen løsninger er helt like. Det er behov for en god dialog i bunn. Og det er så utrolig spennende å være en del av reisen til bedrifter som Lien & Lian, sier Grøstad. 

Veien videre er klar. Møbelsnekkerne Lien & Lian har som mål i 2022 å ha 20 millioner i omsetning med 10% på bunnlinjen. Lokalene har allerede blitt det dobbelte. Ny styreleder er på plass. Det skal fokuseres på effektivisering, godt arbeidsmiljø og riktig person på rett sted i bedriften. 

- Det greier vi! Kommer det kjapt fra Lien og Lian.

- Og planene deres er som musikk i mine ører, kommer det like kjapt tilbake fra Grøstad.  

- For meg handler denne satsingen på å sikre Knut Andreas sin fremtid også. Jeg er så gammel nå. Det er viktig for meg å levere noe over til Knut Andreas som han kan ta videre, sier Lian. 60-åringen skal ikke gi seg ennå, men når han gjør det, så skal bedriften være på den veien de to har staket ut. Godt hjulpet av SpareBank 1 BV - og den tryggheten kun en lokal bank kan gi.  

SpareBank 1 BV

Regionalt finanshus med tjenester innen:

  • Bank
  • Forsikring
  • Eiendomsmegler
  • Regnskapshus

10 kontorer i Vestfold og Buskerud. 360 ansatte.

Forretningskapital på ca. 49 mrd. kroner.

Strategisk hovedmålsetning

Skape verdi for kundene og den regionen konsernet er en del av.
Løfte frem lokale initiativ, bedrifter og mennesker som bor i regionen, slik at vi sammen kan bidra til vekst og utvikling.
Skape verdier for eierne og ansatte i virksomheten.

Del artikkelen på Facebook