Annonsørinnhold fra Norsk Rikstoto

Hva er dette?
 
 

Mathilde har en helt spesiell drøm: -Jeg har aldri ønsket noe annet!

På Starum i Østre Toten møter vi Mathilde Kristine Kalland som utdanner seg til å bli ridelærer. -Min store drøm er å ta over rideskolen til faren min.

Annonsørinnhold fra

Vakre omgivelser, panoramautsikt over Mjøsa og rundt 150 hester som hygger seg i solsteiken. Norsk Hestesenter på Starum treffer deg rett i hjertet fra første blikk og er noe alle bør oppleve.

-Det er jo helt utrolig vakkert her, sier Märtha Louise omringet av hester og fantastisk natur.

Hun har tatt turen til Østre Toten, like sør for Gjøvik, for å møte ridelærerstudenten Mathilde. Dette er nemlig den eneste fagskolen i Norge som utdanner ridelærere og travtrenere, og for Mathilde er det helt essensielt at hun har utdanning som ridelærer.

Märtha Louise er imponert over området, lærerne og ikke minst studentene ved Norsk Hestesenter. 
Foto: Espen Bakketun

Noe helt spesielt med hest

Gående med hesten kommer Mathilde inn i stallen etter sprangtrening der en nysgjerrig og smilende Märtha Louise møter henne.

-Hva var det som gjorde at du valgte å satse på hest?, lurer Märtha Louise på mens Mathilde løfter salen av hesten.

-Jeg er jo født inn i hestelivet både siden faren min driver en rideskole og at mor mi har drevet med utstilling av hester. Men det er noe helt spesielt med hest og jeg har aldri villet drive med noe annet, svarer hun og legger til at for henne er det viktig å fortsatt kunne drive aktivt med sprangridning under utdannelsen og når hun tar over rideskolen.

Mathilde forteller at det er stor etterspørsel etter ridelærere over hele landet, og med utdanningen fra Starum får man et godt grunnlag for å jobbe profesjonelt med hester. Og hennes store drøm er å ta over rideskolen hjemme mens hun fortsatt kan aktivt drive med sprangridning.

-Men jeg ser ikke på dette som jobb, for jeg trives så godt med det. Det handler ikke om å tjene mest penger eller å hoppe høgest i sprang, men heller om følelsen jeg får av å være i stallen og ta vare på hestene, fortsetter Mathilde mens Märtha Louise stryker hesten nedover halsen og nikker seg enig.

Se video av Märtha Louise, Mathilde og vakre omgivelser på Norsk Hestesenter her.


Ofrer mye for drømmen

Gleden og følelsene sine for hest vil hun gjerne videreføre til sine fremtidige elever, men først må hun bli ferdig med utdanningen sin på Norsk Hestesenter.

-Noe av det fineste jeg vet er å se hvilken glede hester kan få frem hos mennesker. Bare det å komme inn i stallen og få lov til å børste og stelle med hesten kan få hvem som helst i bedre humør.

Mathilde forteller videre hvor viktig det er for henne at elevene ikke skal føle på press om å hele tiden prestere, men heller å få frem den gleden og kjærligheten for hest som hun selv har.

-Det er jo tydelig at du har brukt mye tid og krefter for å komme dit du er i dag, men er det noe du har måttet ofre for det?, spør Märtha Louise videre.

-Jeg har jo hatt venninner på skolen og sett at de har reist på stranden og annet, mens jeg alltid var i stallen. Men jeg vet at det arbeidet jeg gjør nå får jeg igjen for senere og hestene mine setter stor pris på det. Å være i stallen og ta vare på de betyr mer for meg enn å ha muligheten til å drive med alt annet, svarer Mathilde.

Dersom du ønsker å ha travsport som yrke er travtrenerutdanningen på Starum perfekt for deg.
Foto: Espen Bakketun

Visste du at?

Norsk Rikstoto er den økonomiske motoren i norsk hestesport. Det er spill på hest som gir Norsk Rikstoto inntekter, og hele overskuddet går tilbake til norsk hestesport. I 2019 ble det overført mer enn 500 millioner kroner til dette formålet. Pengene går til blant annet barneidrett, utdanning, avl, forskning, hestevelferd, hest i terapi og frivillige foreninger.

Eneste i Norge

Norsk Hestesenter skal fremme kvaliteten på hestehold og avl i Norge, og er det øverste faglige senter for utdanning av hestepersonell og for avl av hest i Norge. Her tilbyr de en rekke hesterelaterte utdanninger og kurs. Norsk Hestesenter er alene i Norge om å utdanne travtrenere og ridelærere.

-Norsk Rikstoto er utrolig viktig for oss fordi det er størsteparten av vår finansieringskilde, sier direktør/rektor Cecilie Gaarder Skaug. 
Foto: Espen Bakketun

-Norsk Hestesenter bidrar til at mange unge som kommer hit kan realisere drømmene sine etter endt utdanning og vi er stolte av å utdanne dyktige trenere og lærere, forteller direktør/rektor ved Norsk Hestesenter, Cecilie Gaarder Skaug.

Og med tre ridehus, flere rettstrekker, travbane, dressurbane, sprangbane, terreng/feltrittsbane, kjørebane og en rekke ride- og kjørestier på området er Norsk Hestesenter på Starum et paradis for Mathilde og de andre studentene.

Norsk Rikstoto bidrar med 70% av inntektene

For at unge talenter som Mathilde skal få muligheten til å oppfylle drømmene sine er det helt essensielt for Norsk Hestesenter at de mottar driftsstøtte.

Vakre omgivelser, panoramautsikt over Mjøsa og rundt 150 hester som hygger seg i solsteiken. Norsk Hestesenter på Starum treffer deg rett i hjertet fra første blikk. 
Foto: Espen Bakketun

-Norsk Rikstoto er utrolig viktig for oss fordi det er størsteparten av vår finansieringskilde, og vi får overføringer i dag som utgjør rundt 70% av inntektene våre, sier rektor og legger til at andre inntektskilder kommer fra kurs- og utdanningsavgifter, registrering/hestepass, skoing og utstillingsavgifter.

Og inntektene bruker de på å lage et helt unikt senter for hesteinteresserte, og det er ikke tvil om at hesteinteresserte Märtha Louise er imponert over området og menneskene.

-Det er jo helt utrolig vakkert her! Og det er så tydelig at både menneskene som jobber her og studentene har en lidenskap for hest, noe som er veldig viktig når man driver et så stort senter, avslutter Märtha Louise smilende.  

Del artikkelen på Facebook