Annonsørinnhold fra Norsk Rikstoto

Hva er dette?

Märtha Louise rørt til tårer av terapihest

Märtha Louise (47) blir sterkt emosjonelt berørt når hun møter de firbente helsearbeiderne på Gaustad sykehus.

Annonsørinnhold fra

- Det jeg tenker på når jeg står her sammen med deg, er alle de gangene jeg har stått i stallen og ikke hatt det så bra, og hvordan hestene har vært med og hjulpet meg gjennom det, sier en tårevåt Märtha Louise i videoen du kan se øverst i artikkelen.

I samarbeid med YouTube-kanalen Hest360, som er drevet av Märtha Louise og Geir Kamsvåg, har Norsk Rikstoto laget en serie kalt «Hest på blå resept». Denne forteller ulike historier hvor hesten spiller en hovedrolle.

Sterkt møte med terapihest
I første episode treffer Märtha Louise terapihester som til daglig hjelper personer med psykiske problemer og rusavhengige. Märtha Louise tester de samme øvelsene som pasientene ved Gaustad sykehus gjennomgår, og det er spesielt ett møte med en av hestene som nesten blir for mye.

- Hestene har alltid vært der når jeg kommer inn i stallen, noen jeg kan snakke med. De står bare og venter på deg. Og det er nok - nå begynner jeg å gråte, sier Märtha Louise tydelige preget av møtet med hesten.

Det er denne terapihesten som får Märtha Louise til å bli emosjonelt beveget. - Vi hestefolk later som om det er på grunn av konkurranser og sånne ting vi er sammen med hester, men det er egentlig kontakten med hester som er det viktigste, forteller hun i videoen øverst i saken.

Norsk Rikstoto bidrar med 500 millioner årlig
Stadig flere norske sykehus tar i bruk hester som «helsearbeidere» i terapiarbeid innen psykiatri, helse og rehabilitering. Det gleder administrerende direktør Camilla Garmann i Norsk Rikstoto.

- Altfor få vet hvilken fantastisk samfunnsnytte vi fremdeles har av hesten i vårt samfunn i dag, forteller hun.

På samme måte som Norsk Tipping overfører sitt overskudd til kultur og idrett, overfører Norsk Rikstoto sitt overskudd tilbake til norsk hestesport og ulike formål knyttet til hest.

- I 2018 overførte vi mer enn 500 millioner kroner til dette formålet. Pengene går til ulike formål med hesten i sentrum, blant annet barneidrett, utdanning, avl, forskning, hestevelferd og hest i terapi, fortsetter Garmann.

Administrerende direktør Camilla Garmann i Norsk Rikstoto er selv en ivrig rytter.

Flere av de ansatte som jobber med terapihestene i på Gaustad, har utdanning innen hest i tillegg til helse- og sosialfag.

- De aller fleste pasientene forteller at terapi med hest er veldig givende, og at det får noe inni dem til å starte, forklarer en av de ansatte i videoen øverst i artikkelen.

- Hesten har det godt i Norge
Märtha Louise mener at Norsk Rikstotos årlige overføring på 500 millioner er helt uvurderlig for hestesporten.

- Norsk Rikstoto bidrar til å bevare utrydningstruede norske hesteraser, og de er med på å finansiere verdens kanskje beste hestevelferd, sier Märtha Louise.

- Min erfaring er at det finnes knapt noe annet land hvor hesten har det bedre og får bedre stell, oppfølging og profesjonell håndtering enn i Norge. At hesten også er en viktig helsearbeider er kanskje ikke så kjent, men for meg og mange andre betyr den ekstremt mye, fortsetter hun.

Før hestesporten var det bare 20.000 hester i Norge
Da hesten ble overflødig som fremkomstmiddel og arbeidsredskap, falt antallet drastisk på få år. Norsk Rikstoto og hestesporten har bidratt til at bestanden i dag er langt høyere enn for 60 år siden.

Hesten har alltid spilt en viktig rolle i samfunnet vårt. Tidligere var den en trofast og viktig sliter innen transport og ulike former for arbeid, og i 1946 var det 238.000 hester i Norge.

I påfølgende år tok biler og traktorer mer og mer over, og antallet falt drastisk - helt ned til 20.000 i 1960. Deretter begynte bestanden sakte å vokse igjen, ved at sports- og hobbyhesten gjorde sitt inntog, og dag har vi 125.000 hester i Norge.

Del artikkelen på Facebook