Annonsørinnhold fra Norsk Rikstoto

Hva er dette?

Märtha Louise: - Sterkt å høre hennes historie

Anne Turid Thales (52) ble misbrukt av et familiemedlem gjennom store deler av barndommen. - Hadde jeg ikke hatt hesten, ville jeg ikke ha vært her i dag, forteller hun.

Annonsørinnhold fra Norsk Rikstoto

Gjennom serien «Hest på blå resept» vil Märtha Louise fra Hest360, i samarbeid med Norsk Rikstoto, vise hvordan hest brukes i terapi. 

I den andre av seks episoder møtes Märtha Louise (48) og hesteterapeut Anne Turid Thales, som hjelper unge jenter som er blitt utsatt for overgrep.

Ble lagt inn etter 7 år med overgrep
Jenta fra Sigdal opplevde det ingen barn skal oppleve. Fra hun var ti år ble hun misbrukt av et familiemedlem som truet og bestakk henne til taushet. 

- Ironisk nok fikk jeg en hest av overgriperen da jeg var 13 år. Hesten ble redningen, forteller Anne Turid med et blikk langt tilbake i tid. 

Men til slutt orket ikke kroppen hennes mer. Hun gikk på piller, hadde spisevegring og forsøkte å ta sitt eget liv. 17 år gammel ble hun lagt inn på sykehus der en turnuslege fattet mistanke og stilte de riktige spørsmålene.

I den andre episoden av «Hest på blå resept» møtes Märtha Louise og Anne Turid Thales. Det er en historie om overgrep, og en historie om hvordan hesten ble både trøst og redning. Foto: Eirik Stenhaug, Equus Media.

- Viser hvor viktig kontakt med hesten kan bety
Märtha Louise ble dypt grepet av møtet med Anne Turid.

- Det var veldig sterkt å høre hennes historie. Og det er spesielt at hun har klart å snu det, bruke sin fortid til å hjelpe andre i samme situasjon. Noen får mye mer enn andre.

- Anne Turids historie viser hvilken kraft det er i menneskene. Og den forteller også hva kontakt med hesten kan bety. Hesten er veldig undervurdert; det burde brukes mer midler til hest i forebyggende arbeid, uttaler Märtha Louise som stilte spørsmålet til Anne Turid; hva var det hesten gjorde som fikk henne til å holde ut?

- Det var jo litt at det var et halmstrå. Jeg skulle ikke gi meg, for hesten var der. Når jeg hadde tunge stunder, gikk jeg i stallen. Kunne bare sitte der i hesteboksen og stelle med hesten, bli der i flere timer. Det hjalp veldig, forteller Anne Turid.

Visste du dette om Norsk Rikstoto?

*På samme måte som Norsk Tipping overfører sitt overskudd til kultur og idrett, overfører Norsk Rikstoto sitt overskudd fra spill på hest tilbake til norsk hestesport og ulike formål knyttet til hest.

*I 2018 overførte Norsk Rikstoto mer enn 500 millioner kroner til ulike formål med hesten i sentrum, blant annet barneidrett, utdanning, avl, forskning, hestevelferd og hest i terapi.

*Norsk Rikstoto har bidratt til å øke antall hester i Norge fra 20 000 (1960) til 125 000 (2018).

*Norsk hestesport sysselsetter 16 500 mennesker.

*Norsk Rikstoto er verdens mest ansvarlige totalisatorspilleselskap.

*Bidrar med midler til 140 trav- og galoppbaner i Norge.

Fikk lovens strengeste straff
- Du hjelper faktisk unge jenter som er utsatt for overgrep ved å ha dem hjemme på stallen. Hvordan fungerer det? spør Märtha Louise

- De kommer i helger og er fosterbarn. De får lov til å stelle med hest, pusse hest. Ha den i nærheten, kontakten, sånne ting.

- Hadde jeg ikke hatt hesten, ville jeg ikke ha vært her i dag, forteller hun.

Anne Turids overgriper ble etter hvert stilt til ansvar og fikk den strengeste straffen han den gang kunne få, fire og et halvt år i fengsel. Han er nå død.

«Jeg skal trøste deg»
- Han tok fra meg barndommen og ungdommen og mesteparten av livet mitt. Men jeg ville ikke la ham ødelegge det. Og på en måte er jeg blitt sterkere, jeg ble full av faen - for å si det sånn.

- Jeg har alltid følt meg som en outsider, men gir meg ikke. I dag ser jeg ikke på meg selv som et offer, men en overlever. Jeg har holdt utallige foredrag og jobbet for å hjelpe overgrepsofre til å bli tatt på alvor. Og vært med på å få gjennom lovendringer.

I 2014 tok Stortinget bort foreldelsesfristen for straffesaker som gjelder incest, voldtekt og drap.

- Hele tiden har hesten vært en rød tråd i mitt liv. Har du en dårlig dag, kommer panna ned; «jeg skal trøste deg». Da går det over, sier Anne Turid med et smil på lur. 

I dag bor hun i Kristinehamn i Sverige. 

Anne Turid Thales var oppasser for Steinlager da han var verdensstjerne. I dag virker 21-åringen stadig i avlen. Han har stall og bosted sammen med Anne Turid i Kristinehamn. Foto: Eirik Stenhaug, Equus Media.

Har travkongen Steinlager på stallen
Hun har vært samboer, men er nå singel og jobber som hesteterapeut med både Sverige og Norge som arbeidssted. Hun har blant annet behandlet hester for Sveriges superstjerne i travsporten, Björn Goop. 

Hun jobber altså også som fostermor for jenter som har utsatt for det samme som hun var utsatt for: 

- Da er hest midt i blinken. I stedet for å dope seg møter de hestene sammen med meg, forteller Anne Turid som har hatt mange firbeinte venner i sin nærhet. 

Men bare én av dem har vært konge: Steinlager, med Per Oleg Midtfjeld som trener og kusk, vant Elitloppet, Oslo Grand Prix og Forus Open i 2005. Anne Turid Thales var oppasser for verdensstjernen sammen med sin daværende samboer Tore Bjørn Diskerud. 

Nå er Steinlager 21 år og har samme adresse som Anne Turid i Kristinehamn. 

Märtha Louise: - Gøy å møte Steinlager
- «Oleg» ringte og spurte om jeg ville ha Steinlager. Hva sa du nå? Jeg måtte sette meg og be ham gjenta, forteller Anne Turid som er stolt av å kunne vise frem den aldrende travkongen til prinsesse Märtha Louise. 

- Gøy å møte ham. Han er fantastisk til å være 21, sier Märtha som lett oppdaget at Steinlager ikke mistrives med oppmerksomhet … 

Han er blant annet ekspert på å hilse med sitt høyre forbein - som en hund som gir labb.

Steinlager og hest har vært - og er - livet til Anne Turid Thales. Og hun er ikke i tvil: 

- Hesten burde brukes enda mer i terapien. Det er så vanvittig bra, sier hun. Med ettertrykk.

Del artikkelen på Facebook