Annonsørinnhold fra Norsk Rikstoto

Hva er dette?
 
 

Livet som gjeter i Jotunheimen

Etter at kona til Jens Tangen gikk bort av kreft vendte han seg mot naturen og hestene for å komme seg gjennom sorgen: – Dette var hennes drøm og nå lever jeg den for oss begge.

Annonsørinnhold fra

Dypt i Jotunheimens rike blant majestetiske fjell og frodig natur ligger Sikkilsdalen. Det er her jeg møter Jens, en mann som skal vise seg å gjøre mye større inntrykk på meg enn noensinne forventet. I kanskje Norges fineste landskap og med en stillhet som kun blir brutt av hestelyder, fuglekvitring og lyden av en rolig bekk som kryper nedover fjellsiden, starter Jens å fortelle sin historie. En historie om hvordan han som enkemann valgte å oppfylle drømmen til kona – å leve som hestegjeter i Jotunheimen.

Jens elsker å ta med folk for å møte hestene og den unike naturen i Sikkilsdalen. Se video her fra når Märtha Louise får bli med på den fantastiske reisen og får høre den rørende historien til gjeteren.

Visste du at?

Norsk Rikstoto  er den økonomiske motoren i norsk hestesport. Det er spill på hest som gir Norsk Rikstoto inntekter, og hele overskuddet går tilbake til hesten. I 2021 ble det overført 507 millioner kroner til dette formålet, hvorav 50 millioner er ekstra overføringer. Pengene går til blant annet til utdanning, avl, forskning, hestevelferd og hest i terapi. Det er dette som gjør det mulig at hester fra hele landet hvert år kan slippes i Sikkilsdalen, arnestedet for den systematiske hesteavlen i Norge.

-Drømmen ble oppfylt i meg

-Det er blant hestene jeg føler meg nærmest henne. Dette var hennes drøm og nå lever jeg den for oss begge, forteller gjeter Jens Tangen. 

Foto: Espen Bakketun

Jens er oppvokst på Kvam i Gudbrandsdalen og har selv sluppet rundt 60 hopper i Sikkilsdalen. Siden sommeren 1868 har området vært brukt som hesteavlsseter, og hvert år kommer interesserte fra hele landet til Jotunheimen for å sleppe hopper eller bare for å se det kjente hesteslippet. Men det var ikke før han ble 68 år gammel den naturskjønne dalen skulle få en helt spesiell betydning for livet til Jens. Da gikk dessverre kona hans, Martha, bort etter en lengre sykdomsperiode med kreft.

-Det var tungt, veldig tungt. Hun var et fantastisk menneske, forteller Jens før det blir helt stille mellom oss.

Han plukker opp kruset sitt og tar en rolig slurk før han fortsetter. Naturen, hestene og arbeidet som gjeter er det som har hjulpet han gjennom sorgprosessen. Han legger ikke skjul på at dette har vært helt essensielt for livet hans etter bortgangen av kona.

-Å gå her i naturen og tilbringe tid med hestene har vært som medisin for meg. Det var jo hennes drøm å få lov til å jobbe som gjeter i Sikkilsdalen. Nå lever jeg drømmen for oss begge, sier han med et tungt og dypt blikk som han holder på meg til stillheten brytes igjen.

 

I Sikkilsdalen får hestene bevege seg fritt med daglig tilsyn av gjeteren. 

Foto: Espen Bakketun

-Hva tror du Martha hadde tenkt om at du nå oppfyller drømmen hennes om å jobbe som gjeter her i Sikkilsdalen?

Jens ser rundt seg og smiler mens han justerer capsen sin med bilde av en dølahest.

-Jeg tenker ofte på hvor jeg er nå og hva hun hadde tenkt om det. Hun hadde likt det veldig godt, det er jeg helt sikker på. På båten når jeg er på vei inn til hestene, så tenker jeg aller mest på det, og da synger jeg også til henne, svarer han før han rolig starter å nynne på en melodi som jeg senere får vite er sangen som ble spilt i begravelsen.

Etter en stund stopper han og tar av seg brillene. Han tørker en tåre og smiler mot meg før det igjen blir stille.

For at Jens skal komme seg inn til hestene på Bristol må han både gå et stykke i den vakre naturen og ta båt over to forskjellige vann. 

Foto: Espen Bakketun

Paradis for både hest og folk

Norsk Rikstoto er med på å bevare utrydningstruede norske hesteraser, og er med på å finansiere verdens kanskje beste hestevelferd. Det finnes knapt noe annet land hvor hesten har det bedre og får bedre stell, oppfølging og profesjonell håndtering enn i Norge. Sikkilsdalen er et velkjent sted for hesteinteresserte og hesteslippet hver sommer er en stor begivenhet. 

-Det er utrolig sterkt å se hestene fritt ute i naturen slik det skal være. Og å vite at de har det så godt som blir passet på av Jens, fortalte Märtha Louise da hun fikk bli med og møte hestene i Sikkilsdalen. Se video av det rørende møtet over.

Foto: Espen Bakketun

Det er Norsk Hestesenter som er ansvarlig for slippet. Norsk Hestesenter har som mål å fremme kvaliteten på hestehold og avl i Norge, og er det øverste faglige senter for utdanning av hestepersonell og avl av hest i Norge.

-Dette er absolutt den gjeveste plassen man kan ha hesten sin og her får de lov til å gå fritt i fantastisk natur helt fri for distraksjoner og stress. Sikkilsdalen er rett og slett et paradis for både hest og folk, sier Jens og legger til at jobben hans som gjeter er å hver dag passe på at alle hestene har det bra og er trygge.

Og etter å ha fått lov til å tilbringe en dag med hestegjeteren i Jotunheimen er det én ting jeg absolutt ikke er i tvil om, nemlig at hestene blir tatt godt vare på av Jens.

Del artikkelen på Facebook