Annonsørinnhold fra Elvia

Hva er dette?

ELSIKKERT: Komiker og tekstforfatter Espen Lervaag var lite opptatt av elsikkerhet. Så var han med i en reklame om tema.
ELSIKKERT: Komiker og tekstforfatter Espen Lervaag var lite opptatt av elsikkerhet. Så var han med i en reklame om tema. Foto: Elvia

– Jeg er altfor god til å skjøte padder

Manusforfatter, skuespiller og komiker, Espen Lervaag, kjent fra «Else», «Raske Menn» og TV-serien «Maniac», innrømmer at han ikke har tenkt noe særlig over elsikkerhet før samarbeidet med Elvia.

Annonsørinnhold fra

Espen er gift og har to barn på fem og tre år. Familien bor nå i et eldre hus med relativt få stikkontakter tilgjengelig. Derfor er han blitt en ekspert på å koble sammen skjøteledninger og strømpadder.

– Vi driver og bygger et nytt hus nå, og der har jeg sørget for at elektrikeren har tegnet inn massevis av stikkontakter. Alt skal jo ha strøm nå om dagen, og det å bli kvitt padder og løse ledninger er et mål i livet, sier han.

BRANNFARLIG: Gamle ledninger og ledninger som har vært i klem kan fort vise seg å være potensielle brannfeller.

Har aldri sjekket ledninger

Det er først nå, etter at han har laget en liten filmsnutt med fokus på elsikkerhet på oppdrag fra nettselskapet Elvia, at han i det hele tatt har tenkt på at det er noe som heter elsikkerhet.

– Det er jo ikke sånn man går og tenker på til daglig. I hvert fall ikke jeg, sier han.

Espen forteller at han ikke har tall på hvor mange ganger han har klemt en ledning i dørkarmen og tatt skikkelig i for å lukke døra.

– Hvor farlig er det egentlig?, har jeg tenkt, sier han.

Feil eller skader på ledninger, for eksempel etter å ha ligget i klem, kan være potensielle brannfeller. Det samme gjelder bruk av skjøteledninger ment for innendørs bruk ute.

– Jeg har ikke tenkt over at det er en forskjell. En ledning er en ledning liksom. Det jeg imidlertid alltid har vært obs på, er strøm og vann. For det har jeg sett på film. Mister du en hårføner i badekaret, så dør du. Den lærdommen sitter.

Stor respekt for strøm

På spørsmål om han noen gang har utført elektrisk arbeid hjemme selv, svarer han uten betenkningstid.

– Nei, det har jeg aldri gjort. Ikke en gang festet en ledning til et støpsel. Jeg har tenkt at hvis jeg blander meg inn i dette, så begynner det å brenne. Det er jo en grunn til at det finnes elektrikere. Bruk dem, sier han.

– Det nærmeste jeg har vært en karamell er å pisse på strømgjerdet. Noe som forresten var obligatorisk under oppveksten på Hurum.

Espen sitt råd i jula er å sjekke at alle ledninger og støpsler er i orden før bruk.

– Det er fort gjort å bare krølle sammen lyslenker og stappe dem i en pose når man rydder bort jula. Man tenker liksom ikke på at dette er noe som skal tas frem igjen neste jul. Kast alt som ikke er som det skal, og kjøp heller nytt. Jeg tror du blir mindre stresset i jula da, sier han.

Noe han har helt rett i. I julen vil man jo først og fremst kose seg. Derfor er elsikkerhet noe man ikke bør glemme i julestresset.

Helt avhengig av strøm i hverdagen som småbarnsforeldre

Han forteller at han som far til barn på fem og tre år ikke engang tør tenke på hvordan livet hans hadde vært hvis de ikke hadde fått strøm.

– Det ville vært helt krise, sier han.

– Jeg ser jo sjarmen med å klare seg uten strøm i en periode, men da må det være en del av pakka, som for eksempel på en hyttetur eller noe. Det er i hvert fall ikke sjarmerende å være på et sted hvor det er meningen at det skal være strøm, men ikke er det.

Vi spør om hva han hadde valgt, hvis han måtte velge mellom kaffe, mobil eller TV?

– Oi, den er hard. Men jeg må gå for mobilen. Er altfor avhengig av sosiale medier. Jeg hadde fått noia uten mobilen min.

Derfor sørger han alltid for å ha en fulladet powerbank liggende i tilfelle strømbrudd.

– Jeg har boksemat også, selv om jeg tviler på at det smaker godt med kald Spaghetti á la Capri, avslutter Espen Lervaag med et smil.

Her kan du lese mer om hvorfor du bør tenke elsikkerhet i julen

Del artikkelen på Facebook