Annonsørinnhold fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, seksjon Kollektiv og mobilitet / VKT

Hva er dette?

Hannah blir noen ganger bekymret når hun kjører buss - kan du hjelpe?

Hannah Paetz er helsefagarbeider ved et sykehjem i Tønsberg og avhengig av buss. Hun er redd for å ta med koronasmitte på jobben. Nå oppfordres det til å bruke «bein for buss».

Annonsørinnhold fra

Koronatiden har utfordret mange i hverdagen. Det å ta vare på hverandre, holde avstand og sørge for en trygg hverdag er viktig - spesielt for dem som jobber med risikoutsatte grupper i samfunnet. 

For helsefagarbeider Hannah Paetz (31) er frykten for å smitte beboerne ved Træleborg sykehjem noe hun bærer på hver dag. 

- Jeg tenker jo på det hele tiden - at jeg må holde avstand, vaske hendene og være forsiktig, forteller Hannah i det hun låser døren hjemme i Tønsberg. 

Hannah Paetz er helsefagarbeider ved et sykehjem og avhengig av buss. 

Tryggere bussreiser

For Hannah, som andre i samfunnskritiske yrker, er det viktig å komme seg på jobb på en sikker måte. Hun har ikke sertifikatet og er avhengig av buss i hverdagen. 

- Jeg merker at jeg noen ganger er bekymret for å kjøre buss. Det hender at det er mye folk i rush-tiden. Da velger jeg en senere buss for å være på den sikre siden, forteller hun.

Det er svært uvanlig at man i kollektivbransjen ber folk å velge bort kollektivtransport, men det er akkurat det Vestfold og Telemark fylkeskommune, seksjon Kollektiv og mobilitet / VKT (Vestfold kollektivtrafikk) gjør i disse dager. Dette er for å sikre plass for dem som må bruke bussen i hverdagen. Kampanjen har fått navnet «bein for buss».

Vestfold og Telemark fylkeskommune, seksjon Kollektiv og mobilitet / VKT ber folk la være å bruke bussen, om de ikke må. Oppfordringen er å sykle og gå isteden. Fulle busser er rett og slett ikke ønsket i disse koronatider.

«Bein for buss»

Gi plass om bord til de som må ta buss! Vi oppfordrer deg til å ikke ta bussen med mindre du må. Da blir det nok plass om bord til de som må ta bussen. Det kan være hjelpepleieren som tar seg av din mor, læreren til ditt barn, kirurgen som skal operere en venn eller en som er dårlig til beins.

Velger sykkel for buss

Jon Inger Olsen velger å overlate «sitt» bussete til dem som trenger det på grunn av situasjonen vi er i. 

- Det at VKT oppfordre folk til å ta sykkel eller gå i disse tider, syns jeg er bra, sier han med sykkelhjelmen godt plantet på hodet. 

Jon Ingar har full forståelse for at plassene på bussen bør gå til dem som virkelig trenger det, og at de skal få reise trygt. For Jon er sykkelen et godt alternativt transportmiddel i hverdagen.

Jon Ingar Olsen kommer seg enkelt frem og tilbake til jobb ved bruk av sykkelen. Frisk luft og trening er tilleggsbonus. 

- For min egen del er det ingen problem. Jeg har fire kilometer til jobb og sykler hver dag. Det tar ca. 10 min, sier han. 

Og det er den tankegangen Vestfold og Telemark fylkeskommune, seksjon Kollektiv og mobilitet / VKT (Vestfold kollektivtrafikk) ønsker at flere skal vurdere så lenge situasjonen er som den er.

«Bein for buss» 

- For at vi skal sikre tilstrekkelig kapasitet, er vi nødt til å oppfordre folk til å komme seg frem på andre måter - gjerne med sykkel eller å bruke beina. Det er «bein for buss». En stor del av de reisende er tilbake etter nedstengningen i mars. Vi trenger å få ned antallet bussreisende, slik at de som jobber i samfunnskritiske yrker, skoleungdom og andre som må bruke bussen får en trygg reise, sier Trond Myhre, seksjonsleder for Kollektiv og Mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Trond Myhre, seksjonsleder for Kollektiv og Mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune, oppfordrer innbyggerne til å velge bort bussen som transportmiddel. 

Fremdøren er fremdeles stengt på mange busser. Av- og påstigning skjer bak i bussen. Det er færre ståplasser og seter. Det betyr at bussjåføren har mindre oversikt over antall passasjerer, samtidig som kapasiteten er mindre enn vanlig.

- I bynære strøk der bussen går hvert 10.minutt, går det an å ta neste buss om det trengs. Vi oppfordrer også til å kjøre kollektivt utenfor rush-tiden dersom du må ta bussen. Nå er det viktig at vi fortsetter å vise hensyn og ta forholdsregler, slik at de som må ta bussen ikke trenger å være redde for smitte på turen, understreker Myhre

- Viktig budskap

Hanne har selv opplevd korona på nært hold med smitte på sykehjemmet tidligere i år. Det har satt et støkk i henne. Fordi hun jobber i helsevesenet, unngår derfor Hannah å bli med på sosiale lag og bruker mindre tid med venner. Hun vil ikke bli smittet eller smitte andre. 

- Jeg tror folk må minnes på at korona ikke er borte og fortsatt kan ramme mange. Det er så viktig å følge smittevernsreglene. Dette er noe jeg tenker på hver eneste dag, sier hun og fortsetter: 

- Derfor syns jeg det er veldig bra at VKT tar opp dette med sin kampanje.  Må du ikke bruke buss, så er det veldig fint å velge andre reisemåter slik at det blir tryggere å reise med buss for oss andre, sier hun. 

Del artikkelen på Facebook