Annonsørinnhold fra Coop Prix

Hva er dette?

STOLT GARTNER: Inger-Irén Eriksrud er tredjegenerasjons gartner og driver fortsatt familiegården i Lier. Her dyrker hun agurk, blomkål og vårløk for Coop-butikker over hele landet.
STOLT GARTNER: Inger-Irén Eriksrud er tredjegenerasjons gartner og driver fortsatt familiegården i Lier. Her dyrker hun agurk, blomkål og vårløk for Coop-butikker over hele landet.

Fem gode grunner til å kjøpe norsk frukt og grønt

Friske farger og gode på smak - norsk frukt og grønt er i en helt egen kategori når det kommer til kvalitet.

Annonsørinnhold fra

Det er lite som slår norske jordbær, plommer eller epler i sesong. De norske bøndene produserer grønnsaker og frukt i verdensklasse.

Et bredt utvalg av hva landet vårt har å by på, finner du i din nærmeste Coop Prix. Som nabolagsbutikk, satser de stort på å tilby det beste av norsk frukt og grønt.

– Coop Prix har utrolig mange dyktige og dedikerte produsenter landet over. De vil vi gjerne vise frem, forteller produktspesialist Merete Rørvik i Coop.

DYKTIGE FOLK: Merete Rørvik er produktspesialist i Coop. Hun skryter av butikkens norske frukt og grønt-produsenter landet over.

Foruten gode smaker, er det andre fordeler med å handle norsk. Her får du fem gode grunner til å velge norsk neste gang du er på butikken.

Nyt norsk hele året

Takket være teknologisk utvikling i landbruket, har norsk frukt og grønt blitt tilgjengelig nesten året rundt.

Inger-Irén Eriksrud driver gård i Lier og leverer agurk, blomkål og vårløk til Coop Prix-butikker over hele landet.

– Veksthus gir oss anledning til å dyrke frem norske kvalitetsvarer som agurk, snackagurk, tomat, salat og urter året rundt, sier Eriksrud.

I tillegg dyrker noen av Nordgrønt produsentene snackpaprika, rød chili og moreller i veksthus.

Teknologisk utvikling når det kommer til lagring og pakkeri hos produsentene, gjør at man kan tilby norsk kvalitet året rundt.

– I fjor hadde vi til og med norske epler i butikk til jul, forteller produktsjef Rørvik.

MANGE PLANTER: I dette veksthuset, finner man rundt 5000 planter. Totalt er over 20.000 planter i Eriksruds veksthus.

Mer miljøvennlig

Norsk frukt og grønt betyr kort reisevei og miljøvennlig. Følger man også den norske sesongen, reduserer man klimaavtrykket ytterligere.

– Det er ingen hemmelighet at det er kortere å levere fra en gård i Lier enn en i Spania, sier Eriksrud.

Hun forteller at norske produsenter er flinke til å drive bærekraftig og miljøvennlig.

– Vi jobber med å redusere bruken av kjemisk plantevern ved å benytte oss av biologiske produkter. Teknologiske installasjoner i veksthusene hjelper oss å kontrollere klima og gi riktige mengder med vann og gjødsel.

Agurk som ikke havner i butikk på grunn av feil størrelse og utseende går blant annet til bedrifter som juicer og kutter til for eksempel ferdigsalater. Og noen agurker går også til dyrefôr.

Bra for kroppen

– Frukt og grønt er viktig i det daglige kostholdet. De inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber som er verdifulle næringsstoffer, uten å samtidig tilføre mye energi og fett som vi generelt sett får for mye av i vårt kosthold, forklarer Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Hun anbefaler et variert inntak av frukt og grønt - slik sikrer du at kroppen får i seg flere av de næringsstoffene den trenger.

– Når frukt, bær og grønnsaker er en del av et balansert kosthold i tråd med Kostrådene, er det en god huskeregel å spise frukt og grønt i alle regnbuens farger. Da får du i deg alt det gode denne varegruppen har å by på, forteller Byermoen.

GOD KVALITET: Norsk frukt og grønt er av god kvalitet: – Lange, lyse dager og kjølige netter gjør at frukt og grønnsaker som dyrkes i Norge har en lang vekstsesong. Det gir produktene god tid til å modne langsomt og lagre masse deilig smak, forklarer Gerd Byermoen i frukt.no.

Smak i verdensklasse

Det er allerede nevnt, men det kan ikke gjentas for ofte - norsk frukt og grønt er fantastiske på smak. Det skyldes forholdene de dyrkes i.

– Lange, lyse dager og kjølige netter gjør at frukt og grønnsaker som dyrkes i Norge har en lang vekstsesong. Det gir produktene god tid til å modne langsomt og lagre masse deilig smak, forklarer Byermoen.

Du er med å støtte norske bønder

Se etter Nyt Norge-merket når du handler. Da er du med på å støtte norsk landbruk.

– Ved å støtte opp under norske produsenter, er man med å utvikle teknologien for å kunne dyrke enda mer bærekraftig og miljøvennlig. Tiden viser hvor sårbare vi er og hvor viktig det er å kunne være selvforsynte på det vi kan dyrke i Norge, mener Eriksrud.

– I tillegg er det gøy å vite at folk over hele landet kan nyte det vi dyrker frem her. Jeg er selv tredjegenerasjons produsent på denne gården, og er en stolt, norsk gartner, avslutter hun.

Del artikkelen på Facebook