Annonsørinnhold fra

Hva er dette?

En skole til å tro på

Læring handler om mer enn bare fag. På Ryenberget skole handler det om å se hele eleven. Skolen er et tilbud for alle som ønsker et godt alternativ til den offentlige grunnskolen.

Annonsørinnhold fra

Ryenberget skole

I 1879 startet Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) friskolen i Oslo.

I dag er Ryenberget en 10-årig kristen friskole, som fortsatt eies og drives av DELK. 

Den nåværende skolen ble bygget i 1986, med sentral beliggenhet i flotte omgivelser på Ryen.

– Vi er en kristen friskole for alle som ønsker et alternativ til den offentlige skolen. Troen står sentralt i skolens ideologi og er en naturlig del av elevenes hverdag, sier rektor Jørn Heggestad.

Skolen er en av de eldste friskolene i Oslo, med elever fra alle bydeler.

– Vi er en skole for hele Osloregionen. Vi ønsker å være en skole til å stole på, der elevene har det bra og kan utvikle seg både faglig og sosialt. Samtidig skal de som ønsker få muligheten til å utvikle troen sin, understreker rektoren.

Mange velger Ryenberget skole fordi de har et godt læringsmiljø med tett oppfølging av elevene. 

Læring for livet

Ryenberget er en relativt liten skole med rundt 180 elever og 30 ansatte. Den 10-årige grunnskolen har én klasse per trinn, noe som bidrar til å bringe lærerne nærmere elevene.

– Stor lærertetthet gjør det enklere å følge opp den enkelte elev i hverdagen. Når elevene blir både sett og hørt skaper vi et godt læringsmiljø, mener Heggestad.

Rektoren forteller at selv om de er et naturlig valg for de med et kristent livssyn, er det også mange som velger Ryenberget fordi skolen har et lite og oversiktlig miljø. 

Han understreker at målet er å gi barna et tilbud hvor den kristne troen er en naturlig del av virkeligheten som formidles.

– Læring handler om mer enn bare fag. For oss er det viktig å se hele mennesket. Vi ønsker å bidra til elevenes personlige utvikling og ruste dem for morgendagens utfordringer, sier Heggestad.

Tro på resultater

Selv om Ryenberget skole følger Kunnskapsløftet i de aller fleste fagene, har de en egen godkjent læreplan i kristendomsfaget. Rektoren ønsker å gi honnør til sine dyktige kolleger, der lærernes kristne verdisyn og solide fagkompetanse sammen bidrar til det gode læringsmiljøet.

– Jeg er stolt av det vi har fått til. Resultatene til avgangselevene i 10.klasse er gode sammenliknet med mange andre skoler i Oslo. Mye av æren vil jeg gi til våre kompetente ansatte som bidrar til det gode læringsmiljøet, sier Heggestad.

Visjonen vår

Ryenberget skole har meislet ut en visjon:
KLOKSKAP – BEGEISTRING – OMTANKE

Sammen med skolens formålsparagraf der det heter at skolen skal «gi elevene hjelp til å leve et liv til Guds ære og medmenneskers gagn», vil skolens visjon være førende for alle vi som jobber her.

Klokskap
Klokskap handler om kunnskap og kompetanse. Vi ønsker å gi god og solid undervisning. Klokskap handler også om kjennskap til Jesus, om å være kloke i forhold til medmennesker, ha gode sosiale ferdigheter og være kloke forvaltere.

Begeistring
Gjennom vår undervisning ønsker vi å skape begeistring! Begeistring og smittende glede over skaperverket og ny kunnskap, over vennskap og ikke minst: Begeistring og glede over å få kalles barn av Gud.

Omtanke
Omtanke er en verdi som er vårt varemerke. Personalet her på Ryenberget ønsker både å vise hver enkel elev omtanke, vise at de blir sett og tatt vare på for den de er. Det er også viktig for oss at elevene selv lærer å vise omtanke. 

Ryenberget skole drives av menigheten med samme navn, som har et eget kirkebygg vegg-i-vegg med skolens lokaler. Hver uke legges det til rette for at elevene både kan praktisere sin kristne tro og delta i andre aktiviteter sammen med andre elever, ofte i regi av skolens miljøteam.

– Vi starter hver dag med en liten andakt, og én dag i uka har vi fellesandakt i kirken. I tillegg er vi flinke til å bruke den flotte naturen vi har i nærheten til ulike friluftsaktiviteter, forteller Heggestad.

Ryenberget er en kristen friskole som er åpen for alle som ønsker et alternativ til den offentlige skolen.

Historien om Ryenberget skole

  • For mer enn 150 år siden startet de første foreldrene i kirkesamfunnet friskole for å gi barna sine kristen undervisning og oppdragelse.
  • I 1879 startet Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn den første friskolen i Oslo. Den ble i 1968 utvidet fra 7-årig til 9-årig skole. Skolen er godkjent etter friskoleloven.
  • Fra 1910 til 1986 holdt den til i St. Olavsgt. 12 under navnet “Den lutherske skole”, men flyttet i november 1986 inn i nytt skolebygg på Ryen og fikk navnet Ryenberget skole.
  • Fra 1994 fikk skolen førskole- og skolefritidsordning. Samtidig ble bygget utvidet. Fra og med høsten 1997 ble virksomheten utvidet til 10-årig grunnskole. Våren 2003 ble 600 nye kvadratmeter tatt i bruk.
  • DELK har samme bekjennelsesgrunnlag som Den norske kirke. Samfunnet ble stiftet i 1872, og er det eldste frittstående kirkesamfunn på luthersk grunn i Norge. I dag har DELK ca. 3 500 medlemmer.
  • Allerede i 1866 gikk en del foreldre i Vestfold sammen om å danne egne kristne barneskoler. Målet med dette var å ivareta den kristne opplæringen på en bedre måte enn den offentlige skolen gjorde.
  • Gjennom alle år har DELK sett skolearbeidet som en av sine hovedoppgaver. Kirkesamfunnet driver i dag fem friskoler på Østlandet.

Se filmen om Ryenberget skole:

Del artikkelen på Facebook