Annonsørinnhold fra NHO

Hva er dette?

NHOs regiondirektør i Møre og Romsdal, Espen Remme (midten) besøker Årets Lærebedrift, EL 24 Ensiko AS. Her med lærling Simen Hellebostad, servicemontør Eirik Andersen og daglig leder, Hans Oscar Molvær (t.h). 
NHOs regiondirektør i Møre og Romsdal, Espen Remme (midten) besøker Årets Lærebedrift, EL 24 Ensiko AS. Her med lærling Simen Hellebostad, servicemontør Eirik Andersen og daglig leder, Hans Oscar Molvær (t.h).  Foto: Geir Bjørndal Srisoi

Årets lærebedrift sikrer arbeidskraft for fremtiden

– Lærebedrifter er ryggraden i yrkesopplæringen, sier regiondirektør for NHO i Møre og Romsdal, Espen Remme. EL 24 Ensiko AS har vokst fra fem til 100 ansatte siden oppstarten, har god støtte i NHO og satser på de unge hele veien.

Annonsørinnhold fra

– Vi ble overrasket at vi stakk av med prisen som årets lærebedrift - ja, at vi i det hele tatt ble nominert. Men jeg føler vi fortjener den. Prisen skal få hedersplass i lokalene våre. Dette er vi veldig stolte av, understreker Hans Oscar Molvær, daglig leder for EL 24 Ensiko, en av de ledende elektrikerkjedene i regionen. 

På det Molvær mener er den vakreste plassen i Norge, møter han regiondirektøren for NHO i Møre og Romsdal, Espen Remme. Det var her historien om EL 24 Ensiko startet for femten år siden, omringet av Sunnmørsalpene og den dypblåe fjorden. På Stranda. 

– NHO-medlemskapet vårt har kommet godt med fra dag én. Det har vært en trygghet på reisen vår, forteller Molvær der han viser vei inn i lokalene. 

Og her, på en vegg, er det en tom plass der diplomet for Årets lærebedrift skal henge høyt. 

– Det er bare å gratulere. Bedrifter som dette bidrar til å få frem de gode fagpersonene, sier Remme med et smil. Det er første gang han er på besøk hos EL 24 Ensiko etter at Norge stengte ned på grunn av koronaen. 

Se hva NHO kan gjøre for din bedrift


Espen Remme, regiondirektør for NHO i Møre og Romsdal, setter stor pris på å få besøke lokale bedrifter. Han lar seg imponere over hva Hans Oscar Molvær og EL 24 Ensiko AS har fått til de siste 15 årene. 

Kåret til Årets lærebedrift 2020

Det er første gang yrkesopplæringsnemnda i Møre og Romsdal fylkeskommune deler ut prisen for Årets lærebedrift. EL 24 Ensiko sikret seg prisen der juryen la vekt på at de har vært en trygg lærebedrift gjennom mange år, de har høy gjennomføringsgrad for lærlingene og legger til rette for et godt lærings - og arbeidsmiljø. 

Jeg er så imponert over innsatsen til de lokale bedriftene

– Lærebedrifter er jo ryggraden i yrkesopplæring, i samspill med fagopplæringen. Vi i NHO er veldig opptatt av å løfte frem dette området, understreker Remme. 

Han er imponert over satsningen til elektrobedriften og hva de får til. Remme påpeker at lærebedrifter er de som utdanner morgendagens ansatte og er viktige for fremtiden. 


EL 24 Ensiko har tatt inn lærlinger siden oppstarten. I dag har de 14 lærlinger i bedriften. Her er Espen Remme i samtale med lærling Simen Hellebostad og servicemontør Eirik Andersen. 

EL 24 Ensiko har tatt inn lærlinger siden oppstarten. I dag har de 14 lærlinger i bedriften. Her er Espen Remme i samtale med lærling Simen Hellebostad og servicemontør Eirik Andersen. 

En lærebedrift er en autorisert bedrift med rett til å kunne gi opplæring i et eller flere lærefag til fag- eller svennebrev. NHO er opptatt av at bedriftene får sikret sitt langsiktige behov for relevant kompetanse ved å bli godkjent lærebedrift. Som part i Samfunnskontrakten for flere lærebedrifter, har de et særskilt ansvar for at unge og voksne får fagutdanning i sine medlemsbedrifter. 

Og NHO heier på medlemsbedrifter som EL 24 Ensiko der lærlinger får en viktig plass i bedriftens utvikling. 

NHO Møre og Romsdal

  • Følger opp bedrifter i regionen gjennom juridisk rådgiving, møteplasser, kurs, politisk påvirkning og tilrettelegging av medlemskapet
  • Regiondirektør: Espen Remme
  • Medlemsbedrifter: 1700
Bestill et uforpliktende møte om medlemskap

Fra fem til 100 - en suksesshistorie

For dette er en historie om å bygge seg opp og frem. På Stranda startet eventyret til EL 24 Ensiko i 2006. Der ligger fortsatt hovedkontoret for det som i dag har vokst seg til en stor elektrokjede. Det som begynte med fem mann og ett kontor, er i dag blitt til 100 ansatte og fem avdelinger, spredt rundt i regionen. 

– Det har vært en vellykket reise - i all beskjedenhet. Men jeg kan ikke gå for høyt. Det kommer også en morgendag. Vi hviler ikke på laurbærene. Og det er våre ansatte som har gjort dette mulig. Det jobbes hardt hver dag, sier Molvær og den sindige sunnmøringen skinner gjennom. 

Hans Oscar Molvær var med å starte opp EL 24 Ensiko AS i 2006. I dag har bedriften kontorer i Ålesund, Sykkylven, Hellesylt, Langevåg og på Stranda.

– Og det er dette som er så fantastisk med jobben min. Det å reise ut, bli kjent med bedriftene, se arbeidsplassen og høre historiene. Det å være med på reisen til lokale bedrifter og oppleve den entusiasmen som er der, legger Remme til.

Og Molvær mener en av deres suksessoppskrifter er fokus på lærlinger. 

Flere lærlinger og flere jenter

For hva gjør man når man starter opp bedrift på bygda og trenger arbeidskraft? Jo, da tar man inn lærlinger, sørger for å lære dem faget grundig og ansetter dem etterpå. 

– Lærlinger er viktige for bedriften. De siste fire årene har vi tatt inn til sammen 25 lærlinger. Vi trenger kompetent arbeidskraft, og det er også bedriftenes samfunnsansvar å lære opp ungdommen som har valgt yrkesfag - slik at de får fullført utdannelsen sin, forteller Molvær, som understreker at de trenger flere. 

Se hva du får som medlem i NHO


For elektrobransjen er i vekst. EL 24 er en viktig aktør i sitt lokalsamfunn og bidrar til flere arbeidsplasser. Kjerneområdene deres er løpende service, samt prosjekter for næringslivet, private og det offentlige. De er en del av flere større prosjekter, som Bybadet og Pirbygget i Ålesund. Og lærlingbehovet er stort.

– Heldigvis ser vi at flere jenter velger yrkesfag. Det synes vi er flott, sier Molvær. Senest i år ansatte de to jenter som servicemontører etter de bestod fagprøven etter endt læretid hos dem. 

Regionkontoret til NHO er en trygghet

Det at NHO har et regionkontor har betydd mye for bedriften og kommet godt med på veien. Molvær understreker at NHO i Møre og Romsdal har god forståelse for det lokale næringslivet, ser behovene deres og agerer etter det, og at terskelen er lav for å besøke og å få besøk av NHO.


Hans Oscar Molvær er fornøyd med bedriftens NHO-medlemskap og setter stor pris på regionkontoret. Da er det kort vei til kontakt dem imellom - og at det er større forståelse for lokale behov.

Hans Oscar Molvær er fornøyd med bedriftens NHO-medlemskap og setter stor pris på regionkontoret. Da er det kort vei til kontakt dem imellom - og at det er større forståelse for lokale behov.

Espen Remme har jobbet som regiondirektør for NHO i Møre og Romsdal siden januar 2020. 

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

  • Norges største interesseorganisasjon og fellesskap for bedrifter.
  • Oppdraget er å bidra til lønnsomhet i medlemsbedriftene gjennom politisk påvirkning, gjennomslag i forhandlinger og attraktive medlemstjenester.
  • Har hovedkontor i Oslo og 10 regionkontor.
  • Som medlem er du også tilknyttet en av 16 landsforeninger med bransjekunnskap.
  • Antall medlemsbedrifter pr april 2021: 29.300
  • Små bedrifter med færre enn 50 ansatte utgjør 92 prosent av NHOs medlemmer. Andelen medlemsbedrifter med færre enn 10 ansatte er 61 prosent.
Se hva NHO kan gjøre for din bedrift

– NHO er gode på kurs og kompetanseheving. Når vi har blitt så store har deres digitale håndbok kommet godt med. Det gjør at vi sparer masse tid. Vi benytter oss av juridisk bistand innenfor arbeidsrett, slik at vi alltid er ryddige i ulike prosesser. Vi er kjempefornøyde med medlemskapet vårt, sier Molvær. 

Et medlemskap i NHO gir tilgang til å kjøpe interne håndbøker rimelig. De kan brukes av alle ansatte i bedriften og gir dem en samlet oversikt over rettigheter og plikter de har gjennom jobben. Du finner der svar på juridiske spørsmål, arbeidsavtaler og prosedyrer. Med enkle tastetrykk er håndbøkene oppdatert og tilgjengelig, slik at alle ansatte enkelt kan finne den informasjonen de trenger.

– Det sparer oss masse tid, i tillegg til at alle som jobber her hele tiden har riktig informasjon - rett i lomma på egen mobiltelefon, påpeker Molvær. 

Med 280 000 innbyggere, fordelt på 26 kommuner, er det stort spenn i medlemsbedrifter hos NHO i Møre og Romsdal. Fra mindre virksomheter til store konsern. NHO regionalt skal forstå verdi - og jobbskapingen i lokalsamfunnet. De skal bidra til konkurransekraft, men også trygghet fra by til bygd i hele Norge. 

– I et regionsperspektiv skal vi ha innsikt i hva som er viktig for lokale bedrifter. En av våre oppgaver er å fungere som et bindeledd mellom nasjonale retningslinjer opp mot regionene. Hvilke regler gjelder nå? Vi tolker og formidler hva dette betyr for lokale bedrifter. Det at vi har et regionkontor og snakker samme språk er viktig, sier Remme, som startet opp som regiondirektør i januar 2020, rett før koronaen stengte ned landet.

Kontakten digitalt har vært hyppig overfor lokale bedrifter, men det er ikke det samme som fysiske besøk. 

– Det siste året har jeg sittet og trippet. Jeg vil ut og treffe folk i lokale bedrifter. Det å dra på besøk, som å være her hos EL 24 Ensiko, er det beste med jobben. Jeg er så imponert over innsatsen til de lokale bedriftene, spesielt i disse utfordrende tidene. Det er bare å ta av seg hatten, sier Remme.

Bli med i NHO - Norges største fellesskap for bedrifter

Del artikkelen på Facebook