Annonsørinnhold fra Proaktiv eiendomsmegling

Hva er dette?
 
 

5 råd til deg som skal kjøpe bolig i sommer

Vi opplever at mange kjøper et nytt hjem fra en kritthvit sandstrand i Lofoten, fra fjelltopper i Jotunheimen, like mye som fra egen terrasse på Landås.

Annonsørinnhold fra

Vi møter hvert år boligkjøpere som i tiden fra juni til midten av august har et behov for en avklaring av om, og hvor, de skal flytte før studie- eller jobbstart. Noen skal leie, men for de fleste vil det være langt mer gunstig å eie. Det er mange grunner til det. Skattereglene gir sterke incentiver bare i det at man får skattefri gevinst på salg av bolig man selv har bebodd og eiet 12 av siste 24 måneder før salg. Slik eiendomsmarkedet har utviklet seg de siste 25 årene har det vist seg å være en solid investering for mange å eie - fordi å leie alltid er en ren kostnad. Nytt for de siste årene er renteskredene hos bankene. Med nærmest halvert rente og en inflasjon som er minst det dobbelte ender man opp med å betale tilbake med langt lavere verdi enn det man lånte. Og legger vi på en avkastning i form av prisvekst er det galskap å ikke handle - enten om det er for å bo eller investere.

Skal du selge? Kontakt oss i dag for å komme i gang.

Samtidig er det en skjevhet i at markedet stadig vokser og alt blir mer kostbart - har man ikke vært en del av dette markedet og fått med veksten så har man stått utenfor og får den imot. Vi har en kultur for å eie i Norge, de fleste eier sin egen bolig. Det er mer et spørsmål om når man skal kjøpe, ikke om man faktisk noen gang skal eie. Vårt råd er nå som tidligere - det er gunstig å kjøpe fordi man ikke bare får gleden av bruken i botiden, men det er også god økonomi i det for den enkelte.

Her er 5 viktige ting å huske på – slik at du unngår unødvendige økonomiske fallgruver:

1. Det er ikke arveavgift under denne regjeringen - slik at man fritt kan flytte kapital gjennom generasjonene - vi mener det er en av de viktigste grunnene til prisvekst og stabilitet i markedet.

Foto: Studio Hjem

2. Den som bor der må stå som eier for å få skattefri gevinst ved salg - ønsker du ikke å dele 22 prosent av gevinsten med staten er det slik det må settes opp.

3. Ofte kjøper man en leilighet med ett eller flere ekstra soverom - også her er det viktig å skjønne at det ved utleie av en mindre verdi enn halve leiligheten, ikke arealet, forutsetter at eier bor der.

4. For å unngå innskrenkninger i studielån/stipender eller annet hvor formue gir fratrekk i støtte må man minimum sette opp en gjeldsdel som er lik ligningsverdien.

5. Eiendommen kan sikres med at megler tinglyser en urådighetssperre slik at hjemmelshaver ikke kan foreta seg noe uten samtykke.

Dermed har du skattefri gevinst, skattefri leieinntekt, er inne i prisvekst, etablering i markedet med investering og slipper kostnaden ved å leie. Er du student har du full studiestøtte med unntak av borteboerstipend og full kontroll.

Vi tilbyr gratis boligkjøperrådgivning til deg som er på boligjakt og trenger gode råd.

Del artikkelen på Facebook