Annonsørinnhold fra Byggmesterforbundet

Hva er dette?

Et godt samarbeid og gode tilbud til lærlinger er viktig for fremtiden til tømrerfaget. Fra venstre:  Kristoffer Søgaard, opplæringsleder i opplæringskontoret for tømrerfaget,  Arne Kristian Lysaker, ingeniør i Carl Øistein Grue AS, Carl Øistein Grue, daglig leder,  Nils Kristiansen, formann og tidligere lærling og Thomas Engebråten, lærling.
Et godt samarbeid og gode tilbud til lærlinger er viktig for fremtiden til tømrerfaget. Fra venstre:  Kristoffer Søgaard, opplæringsleder i opplæringskontoret for tømrerfaget,  Arne Kristian Lysaker, ingeniør i Carl Øistein Grue AS, Carl Øistein Grue, daglig leder,  Nils Kristiansen, formann og tidligere lærling og Thomas Engebråten, lærling.

– Det er viktig å kunne tilby de unge arbeidsplasser

Å velge lokale håndverkere har aldri vært viktigere enn nå. Hos Byggmester Carl Øistein Grue AS har alle tømrerne startet karrieren som lærlinger i firmaet.

Annonsørinnhold fra

På en solfylt byggeplass rett utenfor Fetsund jobbes det med å ferdigstille en stor enebolig med fantastisk utsikt over Øyeren. Bak prosjektet, som består av en unik enebolig, dobbelgarasje og uteområde, står bygg- og tømrermester Carl Øistein Grue AS og samarbeidspartnere med sine lærlinger. Firmaet har base i Årnes, og gjør små og store byggeprosjekter lokalt på Romerike og i Oslo. 

– Vi er et mellomstort firma med 15-20 ansatte som er i virke. Vi har drevet siden 1992, og har alltid minst en lærling hos oss. Lærlinger er en viktig del av bedriften og faget, sier daglig leder Carl Øistein Grue.

Carl Øistein Grue er opptatt av å kunne tilby arbeidsplasser til lokale lærlinger.

For han er det flere grunner til at det alltid er lærlinger i bedriften hans, og han har et godt samarbeid med opplæringskontoret for tømrerfaget.

– Vi må hjelpe lokalsamfunnet og de unge der de bor, og det er viktig å kunne tilby arbeidsplasser, sier han.

Det er et stort behov for tømrere i Norge, og for bedriftene er det en fordel å ha ansatte som har startet som lærlinger.

– De som begynner som lærling hos oss lærer hvordan akkurat vi jobber, og de lærer firmaet å kjenne. Når de kommer til oss kan de litt, og så lærer vi dem opp i det formatet vi har. Det er en gunstig situasjon for begge parter, sier Grue.

De som har vært i lære har omtrent uten unntak fått tilbud om fast jobb som tømrer i firmaet, og samtlige ansatte i dag begynte som lærlinger. En av dem er Nils Kristiansen, som i dag jobber som formann. Han startet selv som lærling i 1994.

– Jeg gledet meg veldig til å komme ut på arbeidsplassen etter skolegang, og hadde en bra læretid. Etter at jeg fikk svennebrev startet jeg som vanlig arbeider. Så fikk jeg etter hvert formannstilling, forteller han.

Ulike læreløp

For at utdanningen og læretiden som tømrer skal bli vellykket, er det viktig med et godt samarbeid mellom skoler, bedrifter og opplæringskontoret. Den vanligste veien å gå for å blir tømrer er toårig yrkesutdanning på videregående, etterfulgt av to år som lærling. Allerede mens de går på skolen de første to årene får elevene prøve seg på livet ute på byggeplassen gjennom yrkesfaglig fordypning (YFF).

– Vi har et samarbeid med skolene, og tanken er at elevene skal få snuse litt på en eventuell læreplass. For lærlingene er det en fin måte å vise seg frem, sier Grue.

Kristoffer Søgaard er opplæringsleder i opplæringskontoret for tømrerfaget, og han forteller at det er flere veier å gå om man ønsker å bli tømrer. Har man annen utdanning fra videregående skole, kan man hoppe rett ut i læretiden. Den strekker seg da over 3,5 i stedet for 4 år. Dette løpet valgte Thomas Engebråten, som nå er lærling hos Carl Øistein Grue AS.

– Jeg gikk idrettslinja og var så i militæret før jeg fant ut at jeg ville bli tømrer. Da ringte jeg Carl Øistein som jeg kjente til fra før, og startet læretiden i juni 2019. Det var en brå start for meg som ikke hadde noen erfaring. Læringskurven har vært bratt , men her ble jeg tatt i mot med åpne armer, sier han.


Nils Kristiansen startet som lærling og er nå formann. Thomas Engebråten begynte som lærling i 2019. 

Nils Kristiansen startet som lærling og er nå formann. Thomas Engebråten begynte som lærling i 2019. 

Søgaard forteller at det er opplæringskontoret som har ansvar for læretiden, og at de er som et sikkerhetsnett for lærlingene. Behovet for tømrere i Norge er fortsatt stor

– Vi gir læreplassgaranti, og det er aldri for sent å bli tømrer. Veien går også videre, du kan etter hvert blir bas og så formann om du ønsker det, sier han.

Støtte i organisasjonen

Når byggmestere tilbyr læreplasser er de med og bidrar til å få unge ut i jobb. Mange havner i lokale bedrifter, og kan arbeide i sitt hjemmeområde, slik som Thomas som er fra Årnes. For Carl Øistein Grue, opplæringskontoret og resten av bransjen er lærlinger svært viktig for å holde tømrerfaget - og produksjonen - i gang. 

– Vi ønsker at myndighetene legger litt press på hvem de gir jobber til. At flere prosjekter kan gå til bedrifter som har lærlinger, sier Søgaard.

Carl Øistein Grue AS er medlem i Byggmesterforbundet, bransjeorganisasjonen for profesjonelle byggefirma. For dem er det en trygghet og ha et stort apparat i ryggen både når det kommer til juridiske spørsmål og lærlinger.

– For oss er det naturlig å være organisert, og nå er det viktigere enn noen gang med denne koronaen. Vi må stå sammen i bransjen, sier Grue.

Et godt samarbeid i alle ledd er viktig.

Arne Kristian Lysaker er ingeniør i firmaet, og sier det er godt å ha en støtte i bakhånd med alt av spørsmål man eventuelt lurer på.

– Det er en god juridisk støtte å ha til alt vi måtte lure på. De tilbyr også mye kursing, sier han.

Søgaard sier også at det er en god støtte å være organsiert. 

– Byggmesterforbundet jobber også lokalt for å bane vei, og legger press på politikerne til å åpne opp for lærlinger.

Nå håper de at byggherrer ser nytten i å bruke lokale bedrifter og støtter det lokale næringslivet og bransjen.

– For oss er det viktig å bevisstgjøre at vi har lærlinger, og vise at det er status å være tømrer, sier Lysaker.

– Og jeg kan med sikkerhet si at mye har skjedd fra da jeg begynte og nå. Bygg i dag er avanserte og tekniske, og de som er tømrere i dag er flinke, avslutter Grue.

Byggmesterforbundet Oslo og Akershus

Valget du gjør når et byggeoppdrag skal utføres har aldri hatt så stor betydning som nå, sier Ali Reza Nouri, regionleder i Byggmesterforbundet Oslo og Akershus.

  • Bedriftene i byggebransjen har er et stort behov for flere faglærte tømrere.
  • Årets kull, og fremtidige kull av byggfagelever trenger læreplasser. For å kunne tilby læreplasser, må lærebedriftene ha nok arbeid.
  • At det bygges med lokale krefter er avgjørende for å sikre arbeidsplasser, og ikke minst læreplasser til ungdom i nærmiljøet.

Seriøse håndverksbedrifter med egne ansatte og faglærte produserer ikke bare kvalitetshåndverk, men er også de beste læringsarenaene for den kommende generasjon fagarbeidere. Mange av disse bedriftene har, ved hjelp av god omstillingsevne og innføring av smitteverntiltak, foreløpig klart å holde hjulene i gang på pågående prosjekter, og beholdt lærlingene i arbeid. Skal de kunne fortsette med det, er det avgjørende at bedriftene fremdeles får oppdrag. Byggmesterforbundet vil oppfordre alle som har mulighet til det, å fortsette å bruke de lokale håndverks- og lærebedriftene til planlagte og nye prosjekter. Nå er det en gylden mulighet for at de har tid til å ta ditt oppdrag!

Byggmesterforbundet har cirka 900 medlemsbedrifter fordelt over hele landet. Les mer om medlemsbedriftene og finn bedrifter i ditt lokalområde.

Trenger du byggmester i Oslo og Akershus, kan du også registrere ditt oppdrag her og bli kontaktet av lokale byggmestere.   

Foto: Christopher Kunøe

Del artikkelen på Facebook