Annonsørinnhold fra

Hva er dette?

 
 

8 tips til frukt og grønt i matpakka

Sender du med et eple i skolesekken og håper det beste? Slik gjør du frukt og grønt til lunsjens høydepunkt for barna.

Annonsørinnhold fra Obs Tromsø

Obs Tromsø

1. Frukt og grønt på spyd

Del gjerne opp frukten! Småbiter passer best til barn, og virker mer overkommelige å spise. Vannmelonskiver, appelsinbåter, gulrot, agurk – bruk det du har i huset, men la gjerne barna velge frukt og grønt selv, da er sjansen større for at de spiser det opp.

Gjør det gjerne ekstra morsomt ved å skjære opp frukt og grønnsaker i mindre biter og tre dem på et spyd! Du kan pakke litt plast rundt frukten for å holde den saftig, hvis du ikke har matboks som holder den tett.

 

2. Fruktsalat

Hvem har sagt at fruktsalat bare skal spises som dessert? Lag en minisalat med frukt som barnet liker godt: kiwi, fersken, druer, mango, pærer – og hvis du sender med noen skjeer dressing i form av yoghurt eller kesam i en egen liten boks, kan barnet kose seg med sunn dessert til lunsj.

 

TIPS! Det finnes matbokser som har egne rom for «smågodt» i form av frukt- eller grønnsaksbiter. Du kan også bruke en egen liten matboks eller plastboks til dette.

3. Grønnsakstaver med dipp

Sprø staver av grønnsaker og en god dipp, det er snacks som smaker. Kutt opp noen små staver av agurk, gulrot, stangselleri, paprika, ta med et par cherrytomater, en liten blomkålbukett, noen sukkererter.

Ha litt dipp i en annen boks. En enkel dipp kan være litt rømme tilsatt hakket gressløk, persille eller annet som setter smak. Du kan også blande litt majones i rømmen (omtrent 1 ts til 1 ss rømme).

4. Smoothie

En smoothie er genialt for å mikse godsaker med annet sunt som barnet kanskje ikke vil spise ellers. Ta spinat, for eksempel: Et spinatblad eller to kan lure seg ubemerket inn i en smoothie, kamuflert av smaken av bær og annet.

 

Har du en liten termokopp med lokk, kan barnet kose seg med kald smoothie til lunsj. Du kan også lage smoothien kvelden før, og fryse den i en plastflaske. Putt den i sekken om morgenen, og smoothien er tint, kald og god til lunsj.

Det enkleste er å bruke ferdig frossen smoothiemiks fra butikken, men du kan også lage smoothien av frukt og grønt fra kjøkkenet. Skal du lage en litt tykk smoothie som metter godt, kan du ha oppi banan og/eller yoghurt. Juice, vann og melk gjør smoothien tynnere slik at den kan drikkes.

5. Yoghurt med bær

Er barnet ditt glad i yoghurt og kesam, kan du enkelt lage en sunn avslutning på lunsjen ved å blande dette med friske eller frosne bær.

SLIK HOLDER bærene seg friske lenger!

Bær kan være syrlige, og sammen med for eksempel yoghurt naturell blir det kanskje for surt for barnet. Da kan du blande yoghurt naturell med fruktyoghurt, for eksempel halvparten av hver.

 

Noen rosiner kan gi søtsmak og bidra til å gjøre yoghurten ekstra god og fristende – eller hvorfor ikke dele en daddel i små biter og blande med det andre? Dadler inneholder faktisk masse sunne næringsstoffer.

TIPS! Frukt og grønt skal være kaldt og friskt. Bruk gjerne et lite kjøleelement i matboksen, så blir maten mer fristende.

6. Sammen med brødskiva

Bytt ut smøret eller margarinen med avokado. Dette passer godt under kjøtt- eller fiskepålegg. En paprikaring på gulosten eller et par agurkskiver på pølsepålegg gjør brødskiva ekstra god og ekstra sunn.

Et lite salatblad mellom brødskiva og pålegget smaker friskt og godt.

7. Pastasalat med fargerike grønnsaker

Har du igjen litt pasta fra middagen i går, kan du blande den med litt oppdelt skinke, kylling eller tunfisk – og grønnsaker i forskjellig farge. Maiskorn, ringer av vårløk, noen cherrytomater, frosne erter, paprika eller sukkererter. Hell eventuelt litt olivenolje over, hvis barnet liker det.

Disse pastarettene lager du på under 7 minutter!

8. Grønnsaksalat med ost og skinke

Enklere blir det ikke: Bland terninger av ost og skinke med agurkbiter, minitomater, minimais delt i to–tre biter, mais, frosne erter eller annet. Her kan du også gjerne bruke druer.

 

Skrevet av: Merete Holger Storli

Del artikkelen på Facebook